вторник, 12 ноември 2013 г.

Да бъдеш или не "Ромео и Жулиета". След Изкуството и Любовта на 11.11.2013 в Младежки театър "Николай Бинев" .

12.11.2013(Постановка на Драматичен театър "Рачо Стоянов", Габрово, 2013 г. автор: Уилям Шекспир
режисьор: Петринел Гочев

превод: Мария Змийчарова
музика: Димитър Пенчев (флейти: Пенка Тренева, Моли Шамбо (Molly Shambo); виолончели: Анет Артинян, Ти Джей Бордън (T.J. Borden)
сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман
участват: Гергана Змийчарова, Димо Димов, Елизабет Попова, Мирослав Симеонов, Надежда Петкова, Николай Бързаков, Петко Петков, Силвия Чобанова, Светослав Славчев
фотография: Росина Пенчева, Гергана Змийчарова)Ще направя всичко по силите си да не употребя нито едно клише, защото би било обидно за това приказно вълшебство, което ме покани, прегърна, целуна, удари ми и шамар, почерпи ме с цвят, музика, лъчи и изкрещя истината в лицето ми.
Разказвам за моите усещания като зрител без каквито и да било претенции за обективност. Всичко е чист душевен субективизъм, защото това е, когато харесаш една постановка, когато бръкне в сърцето ти и завърже траен възел. Абсолютно съм сигурна, че колкото пъти да гледам "Ромео и Жулиета", ще видя нещо невидяно досега. Ако сега прочета текста, ще излизат картините от вчера, ако утре взема книгата, пак ще гледам. Всеки прочит е уникален сам по себе си, защото всяко въображение рисува различно. Това е най-голямото преимущество на писаното слово - дава ти възможност за избор. А какво става, когато рисунката на друг ти хареса повече от твоята илюзия?!  Разбираш, че си получил най-големия дар - да се докоснеш до Изкуството.
В един момент в главата ми се появи още едно произведение на друг голям Творец: "Две хубави очи" на Яворов и сякаш стихът сам се изля, целият, в контекста на една прекрасна космична подреденост. "Две хубави очи, душата на дете, в две хубави очи - музика, лъчи, не искат и не обещават те........................" Има един символистичен за мен подтекст  в тази странна връзка и едновременност на възприятията отвън-навътре и обратно в един миг. ЧИСТОТА!
След първото представление в София, на което не успях да отида, прочетох няколко коментара на страницата на постановката. Един от тях беше "Приказка". Да, така е, това е приказка за  любовната омраза и мразещата любов, унижената гордост и горделивото достойнство, измамния блясък на празните обещания, за остарелите деца и младите старци и едно самотно, но истинско "ДА БЪДЕШ",  прегърнато с музика и целунато със светлина като живота.
Преди много години, баща ми, който, за жалост, вече 20 г. не е сред нас и се надявам да е в едно по-хубаво пространство, цитира една мисъл, която помня и до днес: "Истинското изкуство е това, което ти дава усещането за прекрасното".  Цитирам по памет с извинение и към мислителя и към, забравеното от мен, негово име.

Благодаря на всеки един от създателите и изпълнителите за това мое прекрасно усещане!

Специален поздрав:

Душата ти таи едно признание.
Кажи й кой съм аз — тя няма слух.
Аз имам странно прозвище: „желание“,
приют ми е желаещият дух.
И ти, така с желания богата,
вземи и мен със другите ведно.
За щедрите богатства на сърцата
не значи нищо този знак „едно“.
И нищо във безбройната редица,
за теб един, единствен, аз почти
приемам да остана единица,
но стига ти, да ме обикнеш ти.
Влюби се първо в моето название,
а после в мене. Аз съм цял Желание.

У. Шекспир


Няма коментари:

Публикуване на коментар